创价学园

变更文字大小

创价教育之原点

牧口常三郎

创价教育之渊源起于1930年创刊《创价教育学体系》的教育家牧口常三郎先生和户田城圣先生的教育理念。所谓“创价”就是“创造价值”的意思。
牧口常三郎先生从明治时代起,勤奋不懈地进行立足于教育现场的实践和研究。牧口先生著有探究自然与人类生活的原理及原则的《人生地理学》一书,并以庞大的教育记录为基础,出版了以儿童的人本形成为着眼点的《创价教育学体系》。牧口先生毕生追求“要如何行动,人类才能得到幸福”、反抗军国主义、堂堂正正地坚持自己的信念而在狱中逝世。

户田城圣

户田先生将牧口先生所主张的创价教育理念实践于东京目黑的时习学馆,以热情洋溢的教育方法培养出众多的人才。此外,还将日常所用的学习指导教材归纳编写为《推理式指导算术》一书出版,畅销100万册以上,引起了极大的反响。
户田先生继承牧口先生的遗志,为实现人类的幸福与和平,积极致力于展开民众运动。

On the Opening of Tokyo Soka Junior and Senior High School

Toward the Mainstream of Future Society

Daisaku Ikeda, Founder of the Soka Schools
April 4, 1968

The Tokyo Soka Junior and Senior High School finally held their long-awaited Commencement Ceremony on March 16 and will be holding their Entrance Ceremony on April 8. We cannot possibly imagine how happy our first President Makiguchi and second President Toda must be.

Whether the subject is civilization, politics, economics, science, industry or arts, the underlying theme is humanity, for it is human beings who drive all branches of learning, generate them and put them into practice. Furthermore, it is education that touches each individual and determines how the world will evolve in the next generation. For this reason, education is a task of the utmost significance.

The Greek philosopher Aristotle stated: “The fate of empires depends on the education of youth.”Today, the importance of education is not simply a national issue. I would like to emphasize that the fate of the world, humanity and our entire civilization depends on the education of our young people.A civilization that disregards the need to develop human wisdom will surely decay and deteriorate with the passage of time.

Education relates to the unique character of each individual student. And the inner state of life of each individual student subtly changes at every moment. For this reason, education can be considered the most difficult of all ventures, and those engaged in and dedicated to this task the most noble of all people.